در چرخه ی طراحی محصول مشخص میشود که محصولات به چه شکلی ارائه شوند و اینکه باید چه کارکردهایی را داشته باشند. امروزه که فضای مجازی حرف اول را در جذب مشتری و فروش محصولات میزند، ارائه این خدمات از یک ایده ساده شروع و سپس با تحقیق و آزمون و خطا بهبود مییابد تا به شکل و کارکرد موردنظر درآید. در واقع طراحی محصول فرآیندی است که با هدف حل مشکلات کاربران و پاسخ دادن به نیازهای خاص یک بازار، محصولاتی را تصور و سپس ایجاد میکند تا وضع موجود را بهبود ببخشد.
مراحل چرخه طراحی محصول
طراحی یک محصول فرآیندی تکراری و تطبیقی است که معمولا فرآیند آن بسته به نوع محصول، بازار و کسبوکار شما متفاوت خواهد بود. این چرخه خود شامل چندین مرحله میشود که عبارتند از:
- همدلی با کاربران:
در این مرحله هدف آشنایی با کاربران کسبوکار و درک نیازها، خواستهها، مشکلات، رفتارها، احساسات و انتظارات آنها است. باید بدانید که این بخش یکی از مهمترین قسمتها است که براساس آن میتوان مشکلات و فرصتهای طراحی محصول را شناسایی کرد. در این بخش معمولا از روشهای مختلفی از جمله مصاحبه، پرسشنامه، مشاهده، شرکت در فعالیتهای کاربران، تحلیل دادهها و ایجاد شخصیتهای نمادین استفاده میکنند. در واقع در این زمان است که طراح با کاربران همدلی داشته و از دیدگاه آنها به محصولات نگاه خواهد کرد.
- تعریف مشکل:
هدف از وجود این بخش تبدیل دادهها و اطلاعات به دست آمده از مرحله قبل به مسئلهها و سوالات طراحی است.با کمک از این بخش طراح قادر خواهد بود تا مشکلات و نیازهای کاربران را به صورت واضح و مشخص بیان و اهداف و محدودیت ها را تعیین کند. مراحل مختلف قسمت تعریف مشکل را میتوان به روشهای زیر دستهبندی کرد:
- تحلیل دادهها
- تجزیه و تحلیل مشکل
- تعریف مشکل
- تعریف شرایط کاربرد
- تعریف ارزش ارائه شده
- تعریف مشتریان هدف
- ایدهپردازی:
برای تولید ایدههای مختلف و خلاقانه جهت حل مشکلات و پاسخ دادن به سوالات طراحی، مرحله ایدهپردازی در چرخه محصول انجام میگیرد. این مرحله به طراح محصول کمک می کند تا گزینه های مختلفی را برای طراحی محصول بررسی کند و بهترین راه حل ها را انتخاب کند.
- نمونه سازی:
نمونه سازی به طراح محصول کمک میکند تا محصول را به صورت عملی و واقعی تجسم کند و نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی کند. به این ترتیب با کمک از این بخش طراح میتواند محصول را با استفاده از مواد و فناوری های موجود یا جدید، به شکل و کارکرد مورد نظر خود بسازد و از آن عکس و فیلم بگیرد.